Mikä ihmeen Guadeloupe? Kuulostaa
lähinnä joltain eksoottiselta hedelmältä, vai voisiko se kuitenkin olla
joku uusi perunalajike? Ei ehkä kuitenkaan. Guadeloupe on saari
Karibianmerellä, jossa ranskalainen patonkikulttuuri yhdistyy
karibialaiseen rommin tissutteluun. Saari on Ranskan merentakainen
departamentti ja hallintoalue ja näin ollen myös osa Euroopan unionia ja
euroaluetta. Kyllä, samat rahat käy niin kuin Suomessakin, ja siihen
liittyen itse lennot kohteeseen vievätkin jo ison osan matkabudjetista.
Saari on tavallaan hieman perhosen muotoinen, ja sitä ympäröi sinisenturkoosi meri. Vasen saarista, eli Basse-Terre on osin tulivuorimaata, vehreää kansallispuistoa ja mustaa hiekkaa. Oikea saarista, Grande-Terre, on puolestaan alavampaa ja sille on ominaista korallinvalkoiset rannat. Kooltaan saari on 200 kertaa pienempi kuin Suomi ja asukasluku on suunnilleen 470 000.
Koska Karibialla ollaan, niin ilmasto on kostean trooppinen ja lämpötilat miellyttävät kovasti suomalaisen mieltä. Ilman ja veden keskilämpötila saarilla on 26-27C (aaaaah). Ruokakulttuuri on hyvin moninainen ja Guadeloupella onkin tarjolla niin kreolilaisen, karibialaisen, eurooppalaisen ja itämaisen, kuin myös afrikkalaisenkin keittiön antimia.
Saaren elinkeinot painottuvat lähinnä turismin varaan. Turisteista suurin osa tuleekin Manner-Ranskasta, nimittäin n.85%. Muuten Guadeloupe turvautuu maanviljelyyn, kuten sokeriruo'on ja banaanien viljelyyn, sekä rommin valmistukseen, joka onkin saaren kansallisjuoma (ei huaaanoo)! Saarella puhutaan ranskaa ja osittain myös kreolia.
Toistaiseksi näillä tiedoilla mennään ja päivitetään sitten kun on saatu henkilökohtaisia kokemuksia. Kyseisessä kohteessa siis oleillaan 6.1.-28.5. kokemassa ja näkemässä vaihto-opiskelun merkeissä. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!
Kuvat: Wikipedia